İşitme kaybı yaşadığını düşünen kişilerin mutlaka işitme testi yaptırması gerekmektedir. Özellikle sesleri duymada zorlanan kişilerin vakit kaybetmeden işitme testi yaptırmaları gerekir. İşitme testi odyometristler tarafından yapılır.
İşitme ile ilgili problem yaşayan kişilerin mutlaka bir KBB doktoruna gitmesi gerekir. İşitme testi sayesinde kişilerin işitme kaybının derecesini ölçmek mümkün olmaktadır. İşitme testi yaptıracak olan kişiler öncelikle ses yalıtımı olan bir odaya alınır. Burada dışarı ile bağlantısını kesmek için kulaklık takılmaktadır. Sonrasında ise kişinin eline bir buton verilerek kulaklıktan farklı frekanslarda sesler dinletilmektedir. Bu sesleri duyduğu zaman da butona basması istenmektedir. Kulaklıktan verilen sesler az şiddetli çok şiddetli veya ince ya da kalın şekilde olabilmektedir. Bu işitme testleri odyometri testi olarak da bilinir. Kulaktaki ses kaybının test edilmesi amacı ile yapılmaktadır.
Odyometri Testinde Nelere Bakılır?
Odyometri testinde 500, 1000, 2000, 4000 Hz ortalamalarının alınması ile saf ses işitme eşiği belirlenmektedir. 25 dblik değerler normal kabul edilmektedir. Ancak 25 db’den yüksek olan değerlerde işitme kaybı olduğunu söylemek mümkündür.
* Hafif işitme kaybı olanlarda 25 ile 40 db, orta dereceli olan işitme kayıplarında 41 ile 55 db, orta ileri işitme kayıplarında 56 ile 70 db, ileri derece olan kayıplarda ise 71 ile 90 db, çok ileri olan işitme kayıplarında ise 91 db üstü işitme kaybı meydana gelmektedir.
Odyometri testi olarak adlandırdığımız işitme testleri genel olarak 4’e ayırabiliriz:
- Saf Ses Odyometrisi
- Konuşma Odyometrisi
- Timpanometri
- Akustik Refleks Testleri
Konuşma odyometrisi:
Konuşulanları anlamama işitme kaybı olan kişilerin en büyük problemidir. Bu haliyle iletişimde de problem yaratmaktadır. Dolayısıyla bir konuşmayı anlama iletişim açısından saf ton sesleri duymaktan çok daha önceliklidir. Bu nedenle işitme ölçümünün yapılmasının ardından, hastanın konuşmayı anlama ve ayırt etmesinin de değerlendirilmesi gerekmektedir. Konuşma odyometrisi, hastanın konuşulanları ne kadar anladığı konusunda bilgi verir. Ayrıca test sonuçları işitme cihazının hastaya ne kadar gerekli olup olmadığı ve ne kadar faydalı olabileceği konusunda önemli bilgiler verir. Konuşma odyometrisinde test materyali (konuşmalar) hastaya ya bir kulaklık yoluyla ya da serbest bir ortamda faklı ses seviyelerinde dinletilir. Doğru olarak anlaşılabilen kelime sayısı yüzdesi hesaplanır. İlk olarak çok heceli cümleler kullanılır. Ardından çok heceliler ve karmaşık cümlelere geçilir. Böylece hastaya uygulanacak işitme cihazının tipi ve modeli konusunda (analog, dijital, kulak arkası, gözlük tipi vs...) değerlendirme yapılır.
Timpanometri:
Orta kulağın basıncını ölçen Timpanometri testinde, dış kulak yoluna, hava basıncı uygulanarak orta kulak ve kulak zarı hareketliliğinin ölçülmesi sağlanır. Orta kulak ve kulak zarındaki komplians (hareketlilik) ölçülerek, bu yapıların fonksiyonu hakkında bilgi elde edilir. Ölçümler kulağa yerleştirilen bir prob ile gerçekleştirilir. Bebeklere dahi uygulanabilen kolay bir testtir. Yalnızca kulak zarının delik olmaması gerekir.
Akustik Refleks Testleri:
Orta kulaktaki stapes kasının, akustik uyaranlara verdiği yanıta Akustik Refleks denir. Beyin sapı düzeyine kadar işitme yolları hakkında bilgi verir. Akustik Refleks işitme testi ile elde edilen bilgiler diğer bulgularla birlikte yorumlanarak işitme kaybına neden olan durumun yeri hakkında fikir verir.
İşitme cihazları kişisel ihtiyaç ve tercihlerinizi en iyi şekilde karşılamak için özelleştirilmiştir.
Farklı stil ve renklerde mevcuttur ve çeşitli işlevselliklere sahiptir.