5K İşitme
Çevrimiçi
5K İşitme
Merhabalar 👋

Size nasıl yardımcı olabilirim?
00:42
İletişime Geç

Nasıl Duyarız?



İşitme veya duyma, canlıların etraflarında oluşan sesleri işitme organları vasıtasıyla algılamasıdır.

DIŞ KULAK: Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşmuştur. Kulak kepçesi, seslerin toplanarak kulak yoluna iletilmesini sağlar. Kulak yolundaki salgı bezlerinin salgısı, kulak yolunu nemli tutmaktadır. Kulak yolundaki kıllar da dışarıdan gelen toz zerreciklerini tutar.

ORTA KULAK: Dış kulak ile orta kulak arasında kulak zarı, orta kulak ile iç kulak arasında oval pencere vardır. Böylece orta kulak iki taraftan zar ile kapatılmıştır. Orta kulak östaki borusu ile yutağa açılır. Sesin şiddetli olduğu ortamda ağız açılarak kulak zarına gelen basınç östaki borusundan gelen basınç ile dengelenir, kulak zarının patlaması engellenir. Orta kulakta Malleus, İncus, Stapes (çekiç, örs ve üzengi) kemikleri bulunur. Kulak zarını titreten ses dalgaları sırayla çekiç, örs ve üzengi kemiklerinden geçerek oval pencereye iletilir.

İÇ KULAK: Orta kulak iç kulağa oval pencere ile bağlanır. Oval pencere ile iç kulağın birleştiği yerde tulumcuk bulunur. Buraya üç yarım daire kanalı bağlanmıştır. Bu kanalların içi endolenf sıvısı ile doludur. İç kulakta işitme ile ilgili kısım salyangoz (kohlea) adını alır. Tepe noktada birleşen, birbirinden ince zarlarla ayrılan üç kanal görülür. Bunlardan üstteki kanal oval pencereye bağlı olan vestibular kanaldır. Alttaki kanal ise yuvarlak pencereye bağlı olan timpanik kanaldır.Her ikisinin içinde perilenf sıvısı bulunur. Ortadaki kohlear kanalda ise endolenf sıvısı vardır. Vestibular ve timpanik kanal taban zarı ile ayrılmıştır. Taban zarı üzerinde ses titreşimlerine duyarlı almaçları içeren Corti organı yerleşmiştir. Alttan taban zarına bağlı olan almaç hücrelerinin üst kısımlarında ince tüyler bulunur. Bu tüyler örtücü zar içine gömülüdür. Corti organı da beyne giden işitme sinirleri ile bağlantılıdır.

İşitmenin olabilmesi için kulak kepçesi tarafından toplanan ses dalgalarının kulak yolunu geçerek, kulak zarını titreştirmesi gerekir. Kulak zarında oluşan titreşimler orta kulakdan sırayla çekiç, örs ve üzengi kemiklerinden yükseltilerek oval pencereye aktarılır. Bu titreşimler vestibular ve timpanik kanaldaki perilenfte bir basınç yaratır. Bu basınç sırayla perilenfi, taban zarını ve almaçları hareketlendirir. Bu hareket ince tüylerin örtücü zara sürtünmesini ve almaçlarda uyartı oluşmasına neden olur. Corti organındaki bu değişiklikler işitme sinirlerinde impuls oluşturur. İmpulslar beyine iletilerek işitme sağlanır.

ÖZETLE;

1.Ses, kulak yolundan geçip kulak zarını hareket ettirir.

2.Kulak zarı ses ile titreşir.

3.Ses titreşimleri üç kemikçik aracılığıyla kokleaya iletilir.

4.Kokleanın içindeki sıvı, ses titreşimleri nedeniyle hareketlenir.

5.Sıvının hareketi tüy hücrelerinin eğilmesine neden olur. Bu şekilde, işitme sinirinin algılayacağı türden sinyaller yaratırlar. Kokleanın bir ucundaki tüy hücreler alçak perdede ses bilgisi gönderirken diğer ucundakiler yüksek perdede ses bilgisi gönderir.

6.İşitme siniri sinyalleri beyne gönderir, sinyaller de burada ses olarak yorumlanır.


Daha Fazla Bilgi İçin
yardım veya desteğe mi ihtiyacınız var?

İletişim

İşitme Cihazları
Keşfet

Daha detaylı bilgi almak istiyorum

Yenilikçi
işitme cihazı teknolojisi

İşitme cihazları kişisel ihtiyaç ve tercihlerinizi en iyi şekilde karşılamak için özelleştirilmiştir.
Farklı stil ve renklerde mevcuttur ve çeşitli işlevselliklere sahiptir.

Daha Fazla Keşfet

Hakkımızda