Tek taraflı işitme kaybı bir kulakta normal işitme varken, karşı kulakta 20 dB ve daha fazla sensörinöral işitme kaybı olmasıdır. İki taraflı işitme yön tayini ve özellikle gürültüde konuşmaların ayırt edilmesi ve ses kalitesi açısından önemlidir. Tek taraflı işitme çocuk hastalarda, çevresel faktörlerin de etkisiyle, dil gelişiminde gerilik, akademik başarıda düşüklük ve davranış sorunlarına neden olurken, erişkin hastalarda hayal kırıklığı, özellikle gürültüde konuşmaları ayırt edememe ve iş ve sosyal hayatta zorluklara neden olur. Viral nedenler, doğuştan anomaliler, pre- ve perinatal faktörler, kafa travması, menenjit, tümörler ve ani işitme kaybı en sık nedenlerindendir. Bu hastaların rehabilitasyonuna hastanın durumu ve isteğine göre karar verilmelidir. Rehabilitasyon seçenekleri arasında klasik işitme cihazı, sinyallerin karşı taraf yönlendirmesi, frekans modülasyon cihazı, kemiğe monte edilebilir işitme cihazı ve koklear implantasyon sayılabilir.
Tek kulakta işitme kaybı belirtileri çok çeşitlidir ama en geneli ve yaygını sesin kaynağını bulmakta zorlanmadır. Örneğin; duymayan kulağınıza gelen bir ses olduğunda bu sesin nereden geldiğini ayırt edebilmekte zorlanırsınız. Ayrıca belli durumlarda konuşulanı anlamayabilir ve iletişime geçmekte zorluk yaşayabilirsiniz.
Sesi işitme kaybı olan kulaktan diğer kulağa aktaran işitme cihazları CROS cihazlar olarak adlandırılır. CROS cihazı ile işitmeyen kulağınızla da sesleri almaya başlarsanız. Bu durum ise hareket eden bir araba, bir grup konuşması ya da gürültülü bir odada olduğunuz durumlarda sizin için oldukça yararlı olacaktır.
İşitme cihazları kişisel ihtiyaç ve tercihlerinizi en iyi şekilde karşılamak için özelleştirilmiştir.
Farklı stil ve renklerde mevcuttur ve çeşitli işlevselliklere sahiptir.