Ani işitme kaybı, aniden ortaya çıkan tek taraflı, nadiren iki taraflı işitme azlığı durumudur. Ani işitme kaybına :
*Herhangi bir travma,
*Çok şiddetli sese maruz kalma
*Basınç değişikliği
*Hastanın geçirmekte olduğu iç kulak hastalığı
*Gizli seyreden beyin sapı tümörleri
*Bazı sistemik hastalıklar, verem, sıtma
*Akciğer ve böbrek hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ile kanser ilaçları neden olabiliyor.
BELİRTİSİ ÇINLAMA OLABİLİR!
Ani işitme kaybı, bazen hasta tarafından fark edilen tek ya da çift taraflı işitmede azlık olarak ortaya çıkabiliyor. Ancak başlangıçta işitme kaybı fark edilemeyebiliyor. Çoğu zaman hastalar yeni başlayan bir çınlama ya da uğultu sesi hissediyor. Bazen de kulakta bir dolgunluk ya da tıkanıklık hissi oluyor.Ani işitme kayıplarının tedavisinde en önemli nokta, teşhisin erken konularak tedavinin erken başlanabilmesidir. Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar!
ANİ İŞİTME KAYBINDA TANI NASIL KONULUR?
İşitme kaybının 3 günden kısa sürede gelişmesi en dikkat çekici özelliğidir. Bazı hastalarda işitme kaybının yanı sıra baş dönmesi de gözlenebilmektedir.
• Ani işitme kaybının tanısında yapılan başlıca test; odiometridir (işitme testi). Yapılan işitme testinde peş peşe üç frekansta en az 30 dB (desibel) işitme kaybı tespit edilmesi gerekir.
• Kan testinde metabolik ve etyolojik faktörler taranır.
• Eğer İşitme kaybı üç haftada düzelmezse MR ve tomografi ile ayrıntılı incelemeye gidilmektedir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
Ani işitme kaybının kesin nedeni bilinmediği için tedavisi tartışmalıdır. Hastaların % 60ında kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir. Ağızdan alınan veya enjeksiyon şeklinde uygulanan kortizon tedavisi en yaygın ve kabul görmüş tedavi şeklidir. Kulak zarından orta kulağa yapılan (intratimpanik) kortizon enjeksiyonu tedavisi hem yan etkilerinin az olması, hem de iç kulakta yüksek kortizon konsantrasyonunu sağladığı için önerilmektedir. Ani işitme kaybının ilk üç günde tespit edildiği durumlarda, virüslere karşı etkili antiviral ilaçlar da tedaviye eklenebilir. Hiperbarik oksijen tedavisi de, tek başına, ilaç tedavileri ile birlikte ve ilaç tedavilerinin yararlı olmadığı durumlarda uygulanabilir. Ani işitme kaybı diyabet ve hipertansiyon hastalarında da görülebilmektedir. Bu hastalıkları olanlarda kortikosteroidler şeker ve tansiyon değerlerini yükselttiğinden yatarak kontrol altında bir tedavi uygulanmalıdır.
!!! Kalıcı hale gelen ani işitme kaybının rehabilitasyonu İŞİTME CİHAZLARI ile yapılır.
Bir ay gecikince ilaçla tedavi şansı azalıyor. Vakit kaybetmeyin !
İşitme cihazları kişisel ihtiyaç ve tercihlerinizi en iyi şekilde karşılamak için özelleştirilmiştir.
Farklı stil ve renklerde mevcuttur ve çeşitli işlevselliklere sahiptir.